Tietoa minusta

Olen Saara-Maija Strandman, laulunopettaja ja laulaja. Opetan Vantaan musiikkiopistossa sekä omassa yrityksessäni. Pidän myös kursseja ja luentoja eri puolilla Suomea. Sydäntäni lähellä on ihmisen kokonaisvaltaisesti huomioiva musiikkipedagogia, jonka eri ulottuvuudet saavat minut innostumaan aina uudestaan.

Lasten ja nuorten laulaminen, lied ja tunnetaidot

Olen kehittänyt Lasten ja nuorten lied -opetusmenetelmän yhdessä pianisti ja pianopedagogi Marjukka Eskelisen kanssa. Lasten ja nuorten lied syntyi vuonna 2016 ja on levinnyt jo yli kymmeneen musiikkioppilaitokseen eri puolille Suomea. Lasten ja nuorten liedistä voit lukea lisää osoitteessa: www.lastenlied.fi

Lasten ja nuorten liedin esittelyvideon ja linkin kustantajamme Fennica-Gehrman Oy:n verkkokauppaan löydät täältä.

Olen opettanut lapsia musiikkiopistoissa jo seitsemän vuotta. Lasten ja nuorten liedin kehittymisen myötä on syntynyt luonnostaan lisää kysyntää lasten laulunopetukselle ja sen pedagogiikan kehittämiselle. Tämän työn tueksi olen lisäkouluttautunut Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajaksi MM®.

Laulamisen psykofyysisyys ja hengitys

Laulamisen psykofyysisyys on ihmetyttänyt minua yli 20 vuotta. Nykyään työskentelyotteeni sekä itse laulaessani että opettaessani on psykofyysinen. Minua opettajana ohjaa ajatus: "Ihmisen äänessä on aina läsnä hänen koko senhetkinen uskalluksensa." (Psykologi Leena-Marja Blinnikka)

Jotta löysin sanoja, joilla puhua psykofyysisyydestä laulamisen yhteydessä, kouluttauduin psykofyysisen hengitysterapian ohjaajaksi 2014 ja tehnyt myös hengitysohjaajien jatkokoulutuksen 2017. Olen soveltanut psykofyysisen hengitysterapian harjoituksia ja ajatuksia laulunopetukseen pian kahdeksan vuotta.

Vuonna 2021 ilmestyi ensimmäinen suomenkielinen laulamisen psykofyysisyyttä käsittelevä kirja, jossa on artikkelini "Laulajan hengittävä kokemus - yhteys ja rajat laulunopettajan tukena kohtaavassa vuorovaikutuksessa". Tutustu kirjaan täällä

Tutkin laulamisen psykofyysisyyttä myös YAMK-opinnäytetyössäni "Hengittävä muusikko - hengitys muusikon psykofyysisen hyvinvoinnin tukena". Työhöni voit tutustua täällä.


Koulutukseni

- 2022 Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja
MM®/ Tunne ja Taida Oy

- 2017 Psykofyysisen hengitysterapian ohjaajan jatkokoulutus/ Turun Kesäyliopisto
- 2015 Musiikkipedagogi (YAMK)/ Metropolia AMK
- 2014  Psykofyysisen hengitysterapian ohjaaja/ Turun Kesäyliopisto

- 2009 Erikoistumisopinnot/ Laulun A-kurssi/ Metropolia AMK
- 2005 Musiikkipedagogi (AMK)/ Oulun seudun AMK